5 tips om als starter uit de startblokken te schieten!

1. Plan van aanpak/missie-visie
Als starter is het belangrijk om na te denken bij wat je nu eigenlijk wil creëren. Ken je markt en bestudeer je toekomstige concurrenten. Schrijf uit waarin jij het verschil gaat maken en verzamel eventueel cijfers. Maak een inschatting van kosten en opbrengsten. Dit is een belangrijke basis voor een goed financieel plan.

2. Financiële ademruimte
Zorg ervoor dat je van bij het begin beschikt over voldoende financiële middelen. Maak samen met je boekhouder een financieel plan en zorg voor een buffer moest het even wat minder gaan en hou je cashflow levend. Hierdoor anticipeer je op eventuele financiële dipjes.

3. Correcte Prijszetting
Prijszetting is uitermate belangrijk. Ga na welke prijs je klanten zouden willen betalen voor jouw diensten. Een starter is vaak te goedkoop om toch maar die job binnen te halen. Maar hierdoor is het in de toekomst moeilijker om je prijs hoger te zetten. Ga na wat je concurrenten vragen en stem je prijs daarop af.

4. Wees op de hoogte van alle kosten
Omzet is niet gelijk aan winst! Bespreek met je boekhouder alle mogelijke kosten. Belastingen, sociale bijdragen, verzekeringen, … dit moet allemaal voorzien worden. Zo krijg je een duidelijk beeld welke reserves je moet opbouwen.

5. Zoek een boekhouder die bij je past
Een boekhouder doet meer dan je facturen inboeken en je boekhouding in orde maken. Het is een vertrouwenspersoon die je steeds kan contacteren om informatie in te winnen omtrent je pad als ondernemer. Een boekhouder zal je steeds bijstaan met het juiste advies en je helpen een succesvolle onderneming op te bouwen.