Indexeren of niet indexeren: wat is de juiste keuze voor jouw onderneming?

Als ondernemer sta je regelmatig, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar, voor de keuze of je jouw prijzen moet indexeren. Indexeren helpt om stijgende kosten, door inflatie, te compenseren en je winstgevendheid te behouden, maar het kan ook invloed hebben op je klantrelaties en hoe je je positioneert in de markt. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van prijsindexatie en hoe je een slimme keuze maakt voor jouw onderneming.

Wat betekent dat precies, een prijsindexatie?

Een prijsindexatie houdt in dat je jouw tarieven aanpast op basis van de inflatie of andere economische factoren. Dit gebeurt vaak met behulp van prijsindexcijfers, opgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zoals de consumentenprijsindex (CPI) of dienstenprijsindex (DPI). Voor sommige sectoren is een indexering gebruikelijk of contractueel vastgelegd, terwijl andere ondernemers de vrijheid hebben om dit zelf te bepalen.

Voordelen van indexeren

  1. Behoud van winstgevendheid: Door met regelmaat je prijzen te verhogen, voorkom je dat stijgende kosten je marges verkleinen.
  2. Transparantie naar klanten: Een duidelijke indexatiemethode, bijvoorbeeld op een vast moment elk jaar, maakt je prijsbeleid voorspelbaar en eerlijk. Communiceer hier open en tijdig over, en je houdt er een geïnformeerde en tevreden klant aan over.
  3. Marktconform blijven: Je voorkomt dat je achterblijft bij concurrenten die wel indexeren.

Nadelen van indexeren

  1. Klantrelaties onder druk: Regelmatige prijsstijgingen kunnen klanten afschrikken, vooral als ze niet goed worden gecommuniceerd. Communicatie is key!
  2. Complexiteit in contracten: Het opnemen van indexatieclausules vraagt om duidelijke afspraken en kan leiden tot lastige onderhandelingen tussen jou en je klant.
  3. Risico op een te hoge prijs: In tijden van lage inflatie kan te frequente indexatie je prijzen minder aantrekkelijk maken. Indexeer je te snel of disproportioneel, dan positioneer je je mogelijks als “te duur”.

Hoe bepaal je of indexeren voor jou en je bedrijf verstandig is?

Het is belangrijk om te kijken naar je kostenstructuur en concurrentiepositie. Vraag jezelf af:

  • Stijgen mijn kosten significant door inflatie?
  • Hanteert mijn sector een gebruikelijke indexering?
  • Kan ik prijsverhogingen goed verantwoorden naar mijn klanten?

Als je op bovenstaande vragen volmondig “ja” kan antwoorden, dan is het slim zijn om een indexatie op regelmatige basis toe te passen. Indien je twijfelt over wat de juiste zet is, helpen we je graag op weg.

Hoe pas je een prijsindexatie toe?

  1. Contractuele afspraken: Neem een indexatieclausule op in je contracten en algemene voorwaarden. Zo communiceer je over welke prijsindex voor jullie samenwerking van toepassing is en voorkomt dat je een nieuw akkoord met je klant moet afsluiten.
  2. Duidelijke communicatie: Informeer klanten tijdig over geplande prijsaanpassingen en de redenen daarvoor.  Open en transparante communicatie werkt!
  3. Juiste timing: Veel ondernemers indexeren jaarlijks, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar.

Conclusie

Of je jouw prijzen indexeert of niet, is een strategische keuze die afhangt van je kosten, marktpositie en klantrelaties. Door de voor- en nadelen goed af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Maar als jouw leveranciers wel indexeren en jij niet dan gaat je marge er uiteraard jaarlijks op achteruit. Wil je advies over wat het beste is voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!