Hoe kies je de juiste boekhouder?

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht je boekhouding bij te houden. Indien je goed bent met cijfertjes en op de hoogte bent van de wetgeving, kan je jouw boekhouding zelf doen. Echter in de meeste gevallen wordt dit uitbesteed aan een boekhouder. Maar hoe kies je nu de juiste boekhouder voor jouw onderneming? Wij geven je graag enkele tips.

  1. Expert in jouw branche: Kies voor een boekhouder die de nodige expertise heeft in jouw specifieke sector.
  2. Betrouwbaar: een goede boekhouder is een vertrouwenspersoon op wie je kan rekenen. Hij of zij is een supporter van je business, luistert goed, geeft nuttige tips en anticipeert tijdig op de snel veranderende wetgeving.
  3. Advies op maat: niet alle ondernemerstypes kunnen op een identieke manier geadviseerd worden. Zorg ervoor dat je met de juiste persoon voor jouw onderneming in contact komt en dat je advies krijgt op maat van jouw bedrijf.
  4. Duidelijke communicatie: kies een boekhouder die transparant en goed communiceert en jou op de hoogte houdt van de financiële status van jouw bedrijf.
  5. Persoonlijke begeleiding: een persoonlijke aanpak is heel belangrijk. Je moet kunnen rekenen op een vaste dossierbeheerder waar je met al jouw vragen terecht kan en die je dossier door en door kent.
  6. Goed bereikbaar: een goede boekhouder is iemand die op korte termijn tijd voor je vrijmaakt wanneer je een dringende vraag hebt.
  7. Proactief: een bekwame boekhouder denkt met jou mee en geeft proactief advies over nieuwe ontwikkelingen in de fiscale en financiële wereld, over je business, over mogelijke synergiën met andere ondernemers, …
  8. Mensentaal: zorg ervoor dat je een boekhouder vindt die complexe materie kan verduidelijken aan jou als leek.