Kiezen voor BTW-vrijstelling of niet?

Als een onderneming opteert voor het vrijstellingsregime van btw, dan verdwijnen ook een gedeelte van de fiscale en administratieve verplichtingen waaraan een onderneming normaal gezien onderworpen is.

Wie komt in aanmerking voor een btw-vrijstelling?
Kleine ondernemingen die jaarlijks een omzet boeken die minder is dan 25.000 euro (excl. btw), kunnen genieten van deze btw vrijstellingsregeling. Die is van toepassing op de goederen en/of de diensten die ze als onderneming leveren.
Deze ondernemingen kunnen om het even welke juridische vorm hebben. Het kan gaan om eenmanszaken, vennootschappen, verenigingen.
Voor deze vrijstellingsregeling moet je echter expliciet kiezen. Bovendien is de keuze aanpasbaar. Wie aanvankelijk voor de vrijstellingsregeling koos, kan hiermee stoppen – bijvoorbeeld wanneer de omzet het limietbedrag overschrijdt – en verder onder de klassieke btw-regeling vallen. Deze keuze moet gecommuniceerd worden aan het bevoegde btw-controlekantoor.

Wat zijn de gevolgen van een btw-vrijstelling?
Een onderneming die vrijgesteld wordt van btw, moet geen btw aan haar klanten aanrekenen en is bijgevolg ook vrijgesteld van het indienen van periodieke btw-aangiften.
De keerzijde van deze gunstregeling is echter dat deze onderneming de btw die ze betaalde aan leveranciers niet mag aftrekken.

Limietbedrag: 25.000 euro
Om van het btw vrijstellingsregime te genieten mag de omzet van de onderneming niet meer dan 25.000€ bedragen per kalenderjaar.

Hulp nodig?
Aarzel niet om ons te contacteren voor hulp of bijkomend advies! Wij helpen u graag verder.