Vanaf 1 januari 2025 verandert er heel wat voor aannemers die werken met onderaannemers. Door een nieuwe wetgeving worden de regels strenger. Het doel? Illegale tewerkstelling en sociale dumping tegengaan. In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen en verplichtingen op een rij, zodat jij goed voorbereid bent.

Onderaannemers bouw nieuwe regels 2025 aannemer

Wat verandert er?

Met de Wet van 15 mei 2024, die op 21 juni 2024 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, worden de mogelijkheden voor onderaannemers beperkt. Het wordt onder andere verboden voor een onderaannemer om de volledige uitvoering van een overeenkomst opnieuw in onderaanneming te geven of enkel de coördinatie van het werk te behouden. Deze maatregel geldt voornamelijk voor werkzaamheden in de bouw, vleesnijverheid en de verhuissector.

Nieuwe verplichtingen voor hoofdaannemers

Hoofdaannemers mogen nog steeds onderaannemers inschakelen, maar moeten strenger toezicht houden. Vanaf 1 januari 2025 zijn zij verplicht om specifieke gegevens van hun onderaannemers te controleren waaronder:

  • Identificatie- en contactgegevens
  • Persoonlijke en verblijfsgegevens van buitenlandse werknemers
  • Bewijs van een geldige Belgische toelating tot arbeid of beroepskaart

Indien deze gegevens ontbreken of onvolledig zijn, moet de hoofdaannemer de onderaannemer verzoeken om deze alsnog te bezorgen. Geen reactie van de onderaannemer? Dan dient de hoofdaannemer dit te melden aan de sociaalrechtelijke inspectie.

Zorgvuldigheidsplicht in Vlaanderen

Ook wordt de zorgvuldigheidsplicht in Vlaanderen verder uitgebreid. Vanaf 2025 geldt deze plicht niet alleen voor onderaannemers die buitenlandse werknemers tewerkstellen, maar ook voor zelfstandigen met een nationaliteit buiten de EER (Europees Economische Ruimte) of Zwitserland. Aannemers moeten er zeker van zijn dat hun onderaannemers geen illegale werknemers tewerkstellen of zelfstandige activiteiten uitoefenen zonder de juiste verblijfs- en werkvergunningen.

De Vlaamse Regering werkt aan een applicatie waarmee aannemers de nodige gegevens makkelijk kunnen controleren. Totdat deze app beschikbaar is, moeten aannemers de gegevens zelf opvragen bij hun onderaannemers.

Sancties

Wie de wet niet zal naleven kan mogelijks zware sancties verkrijgen. Overtredingen kunnen leiden tot:

  • Boetes tot 48.000 euro
  • Gevangenisstraffen
  • Verplichting tot het betalen van sociale zekerheidsbijdragen en schadevergoedingen aan werknemers

Niet-naleving van de zorgvuldigheidsplicht in Vlaanderen kan ook leiden tot strafrechtelijke vervolging. Het is dus belangrijk dat alle verplichtingen nauwgezet opgevolgd worden.

Wat mag wel?

Hoofdaannemers mogen nog steeds werken uitbesteden aan onderaannemers, zolang ze zelf een deel van het werk uitvoeren en de controle behouden.

Conclusie

De Wet van 15 mei 2024 zal grote gevolgen hebben voor de bouwsector en andere sectoren waar onderaanneming veel voorkomt. Bedrijven die afhankelijk zijn van het uitbesteden van werk moeten hun strategie herzien om aan de nieuwe regels te voldoen.

Heb je vragen over deze nieuwe wetgeving? Laat het ons weten en we bespreken dit graag.